Städtips

Hemligheterna för att rengöra diskmaskiner – en steg för steg-guide

Diskmaskinen är en oumbärlig apparat i de flesta kök idag. Men få människor inser att det också är en av de mest förbisedda när det kommer till rengöring och underhåll. En smutsig diskmaskin kan inte bara leda till dålig lukt och smutsig disk, utan även till minskad effektivitet och kortare livslängd för apparaten. För att säkerställa att din diskmaskin fortsätter att fungera smidigt och ger dig gnistrande rena tallrikar varje gång, måste du ta reda på dess hemligheter för rengöring.

Varför rengöra din diskmaskin är viktigt

Att rengöra din diskmaskin regelbundet är avgörande för att bibehålla dess prestanda och förlänga dess livslängd. Under dina dagliga diskningar samlas matrester, fetter och kalkavlagringar gradvis i maskinens olika delar. Om dessa inte avlägsnas kan de orsaka problem som dålig lukt, igensatta spridararmar och till och med skador på maskinens pump. Genom att ta några enkla steg för att rengöra din diskmaskin kan du undvika dessa problem och åtnjuta ren, fräsch och effektiv diskning i lång tid framöver.

Steg för steg guide för rengöring av din diskmaskin

 • Ta ut diskmaskinens nedre korg och leta efter filtret, vanligtvis placerat längst ned i maskinens botten.
 • Lyft ut filtret och skölj det noga under varmt rinnande vatten för att avlägsna matrester och smuts.
 • Inspektera filtret noggrant och se till att det inte finns några igensättningar eller skador. Om filtret är skadat bör det bytas ut för att säkerställa god diskresultat.
 • Ta bort spridararmarna genom att skruva av dem från botten eller överkant av diskmaskinen, beroende på modell.
 • Skölj spridararmarna under varmt rinnande vatten för att avlägsna matrester och kalkavlagringar.
 • Inspektera spridararmarna och se till att alla spridarhål är fria från blockeringar. Om du märker några igensättningar kan du använda en tandpetare eller en nål för att försiktigt rensa hålen.
 • Innan du sätter tillbaka spridararmarna, se till att även spridarhålens öppningar i diskmaskinen är fria från blockeringar.
 • Töm diskmaskinen och kontrollera att den är tom på tallrikar, bestick och andra diskredskap.
 • Häll en eller två koppar vitt vinäger i botten av diskmaskinen och kör en normal diskcykel utan disk.
 • Vinägern kommer att lösa upp kalkavlagringar och avlägsna dålig lukt från maskinen. För bästa resultat kan du upprepa denna process regelbundet, speciellt om du bor i ett område med hårt vatten.

Genom att följa de här enkla stegen kan du hålla din diskmaskin fräsch, ren och effektiv. Att rengöra och underhålla din diskmaskin regelbundet är en investering i dess långsiktiga prestanda och livslängd. Så se till att ge din diskmaskin den kärlek den förtjänar och njut av gnistrande rena tallrikar varje gång!

Tips för att undvika dålig lukt och smuts i diskmaskinen

 • Skrapa av matrester från tallrikar och kastruller innan du placerar dem i diskmaskinen. Detta minskar risken för att filter och spridarhål blockeras.
 • Använd rätt mängd diskmedel. Att använda för mycket diskmedel kan leda till överdriven skumning och dåliga diskresultat. Följ tillverkarens rekommendationer för bästa resultat.
 • Kontrollera vattentrycket. Om vattentrycket är för lågt kan diskmaskinen inte rengöra disken ordentligt. Se till att vattentrycket är tillräckligt för att säkerställa effektiv diskning.

Avslutande tankar

Att rengöra din diskmaskin är viktigt för att bevara dess prestanda och förlänga dess livslängd. Genom att följa denna steg för steg-guide och vidta förebyggande åtgärder kan du undvika problem som dålig lukt, smutsig disk och skador på maskinen. Ta hand om din diskmaskin regelbundet och njut av dess pålitlighet och effektiva diskning i många år framöver.

guide till fönsterrengöring

Vad du ska och inte ska göra vid fönsterrengöring

Vet du hur man fixar en bra fönsterrengöring? För att faktiskt städa ditt hem måste du vara uppmärksam på alla områden. Många husägare har en dåliga vana att bara delar av huset. Detta resulterar i en enorm ansamling av damm i vissa delar av huset. Precis som exempelvis dörrar är fönster en ibland förbisedd men viktig del av hemmet och alla som besöker det vill förstås hellre se glänsande fönster än fläckiga sådana. Dina fönster är viktiga!

Här är de saker som du bör tänka på vid fönsterrengöring

Men till skillnad från att bara damma av en hylla är den här typen av städning lite annorlunda. Du måste ta hänsyn till vissa saker innan du vill ha dina rena och blanka fönster med korrekt fönsterrengöring.

Lär dig rengöra fönster med dessa steg

• Lämna inte interiören till dig själv: Det kan tyckas vara en mycket lönsam idé att göra interiören själv och lämna exteriören till ett proffs att rengöra, men i verkligheten är det inte så. Kom ihåg detta, endast proffs har nödvändiga verktyg för att effektivt rengöra dem. Om du gör insidan själv kommer det inte att ge samma resultat som proffs. Så du kommer att ha din rena utsida men en insida som inte är rengjord optimalt, vilket inte är trevligt.

• Spara det till sist: Om ditt hus genomgår renovering eller annat arbete, avstå från att rengöra dina fönster tills allt är klart. Du kommer att bli förvånad över hur mycket damm som kan lockas till panelen. Be de som renoverar att tejpa och täcka väggöppningen under arbetet för att förhindra spill från lera, färg eller kemikalier.

• Förlita dig inte på saker du inte kan kontrollera: En del kanske väntar på regnet som spolar av fönstren, och visst, utsidan kommer att rengöras ganska bra men hur är det med interiören? Dessutom, hur kan du vara säker på när det kommer att regna?

• Var särskilt uppmärksam på vattenfläckar: Med tiden kan fuktbelastat vatten göra vita cirklar på dina fönster. Dessa märken är extremt svåra att ta bort, och om du försöker göra det på fel sätt kan det repa fönstren eller skrapa dem.

• Häng inte våta kläder över dem: Undvik att lämna dina våta kläder över dem för blötläggning. Dina kläder kommer att torka, men det kommer att lämna ett märke på fönstren.

Det här är några förslag som du kan ha i åtanke om du vill städa huset och vill behålla det i bästa skick. Kontakta en duktig städfirma i Nyköping om du vill få hjälp med din fönsterrengöring till bra pris.

guide till att rengöra amtico golv

Att tänka på då du ska rengöra Amtico-golv

Nyfiken på hur man ska rengöra Amtico golv? Amtico-golv är en av de mest populära golvtyperna för närvarande. De väljs inte bara av några av de mest prestigefyllda husbyggarna, utan de ersätter snabbt många andra golvtyper i både traditionella och moderna hus i Sverige. Det faktum att Amtico är så väl lämpad för alla typer av lokaler gör att det finns mycket utrymme för ytterligare tillväxt också. Kontakta rekommenderade städfirmor i Nyköping för städhjälp!

Rengöra Amtico Golv

Amtico har definitivt vuxit i sin popularitet under de senaste åren. Detta kommer genom ett framsteg i tillverkningen. Det är också bevisat att det erbjuder lösningar som många andra golvtyper inte kan. Ett exempel på detta är det faktum att det är varmare under foten än stenplattor och att det är hårdare än andra träalternativ.

Förläng golvens livslängd med rätt underhåll och rengöring

Dagens kunniga köpare letar därför efter en golvtyp som erbjuder lösningar och som kommer att vara långvariga. Ett problem är att sådana individer måste utbildas i hur man bäst hanterar regelbunden städning och rengöring. Följande råd har sammanställts för att ge en inblick i hur Amticos livslängd med regelbunden rengöring kan förlängas.

Rengöringsprodukter för Amtico golv

Den första punkten beaktar det faktum att du bör rengöra dina golv med en speciell Amtico rengöringsprodukt. Andra varianter passar inte Amticos struktur. Vissa lösningar kommer att erbjuda mindre tillfredsställande resultat, vilket lämnar smuts på ytan för att behöva tas hand om i framtiden. Amtico-specifika rengöringsformler är speciellt skapade för att vara tillräckligt hårda för att rengöra ytan, men tillräckligt mjuka för att inte slitas bort vid ytbeläggningarna.

Golvpolermedel och tätare

Den andra punkten säger att du inte ska använda golvpolermedel för alla typer av vinyl. Endast användning av en Amtico-tätare rekommenderas. Återigen ger detta detaljer om hur det finns specifikt framtagna produkter. Dessa kan kosta något mer än dina vanliga butiksköpta produkter, men de erbjuder mer valuta för pengarna och kommer inte att skada ditt golv.

Djuprengöra golven

Den tredje punkten är att du alltid ska anställa en professionell Amtico-rengörare när du vill djuprengöra ditt Amtico-golv. Vissa produkter som underhåller och rengör dina golv regelbundet finns tillgängliga. Under årens lopp kan ditt golv bli smutsigt och kommer att behöva stöd av en professionell golvstädare. Ytbeläggningarna kommer att tas bort, golvet rengöras helt och sedan appliceras en ytfinish för att skydda golvet.

Använd EJ sura rengöringsmedel

Den fjärde punkten är att se till att du inte använder sura rengöringsmedel på golvet. Om sådana produkter används kommer ytfinishen att avlägsnas. Detta kommer att lämna den nakna Amtico exponerad vilket leder till snabbare smuts och eventuellt skador.

Rutinmässig rengöring

Den femte punkten avser att det är viktigt att se till att rutinmässigt rengör golven. Detta kommer att innebära att små och stora partiklar och smuts tas bort. Om dessa skulle lämnas skulle de arbeta för att eventuellt skada eller repa golvet. När de har tagits bort tas denna risk bort och golvet förblir oskadat.

Skrubba EJ på fläckar

Den sjätte punkten visar att det är viktigt att inte skrubba på en fläck på något Amtico-golv. Om detta skulle hända skulle troligen en matt yta dyka upp. Fläcken kan tas bort men den matta ytan kommer att vara lika fula.

Det är viktigt att komma ihåg att Amtico är en av de mest slitstarka och hållbara golvprodukterna. Regelbunden rengöring med rätt metoder och tekniker säkerställer att det fortfarande ser bra ut och kommer att stå emot tidens tester. Ovanstående information sammanställdes för att stärka, utbilda och erbjuda råd om hur du tar hand om dina golv.

städföretag med erfaren städpersonal

Städföretag säkrar en ren och hälsosam miljö för ditt kontor och hem

Om du någonsin tidigare har anlitat ett städföretag för att städa ditt hem eller kontor så vet du hur smidigt och enkelt det blir att städa. Om du är på jakt efter att anlita ett städföretag för att utföra din städning i ditt hem eller på ditt kontor så borde du anlita en rekommenderad städfirma i Nyköping till att utföra jobbet. En städfirma kan göra allt möjlig sorts rengöring från grundläggande daglig städning till djupstädning. De sätter ihop ett städschema så att du slipper lägga tid på att ringa dem varje gång de behöver komma för att städa. De kan planera in regelbundna besöka oavsett om det är en gång i veckan, månaden eller ännu oftare.

Städföretag för hemstäd

Om du anlitar ett bra städföretag för att städa ditt hem så brukar en eller två gånger i veckan ofta vara ett bra intervall för dem att komma och städa. Städarna kommer och utför all den rengöring som du själv inte har tid eller energi att genomföra. Du kan få dem att göra enklare städningar i hela ditt hem regelbundet. Du kan också göra den enklare rengöringen själv och bara anlita professionella städare till att komma en eller två gånger i månaden för att djuprengöra ditt hem. Det är så härligt att komma in i ett städat hem och det är ännu härligare när du själv har sluppit göra jobbet.

Kontorsstädning

Kontorsstädning är lite annorlunda än hemstädning. Städbolaget kommer antagligen komma oftare till ditt kontor än till ditt hem. Eftersom de flesta kontor har många människor som kommer och går så finns det helt enkelt mer att göra. Du kan anlita de professionella städarna till att komma precis så ofta som ditt kontor behöver. De kan göra alla de mindre städuppgifterna som att ta ut soporna och torka av ytor.

Den här typen av rengöring behöver göras ofta och det är vanligt att de erfarna städarna kommer till ditt kontor flera gånger i veckan för att tillgodose dina behov. Badrum, kök och fikarum behöver också rengöras regelbundet och antagligen lika ofta som resten av kontoret. Du kan schemalägga dina städare för att djupstäda kontoret någon gång i månaden också. De kan moppa eller dammsuga golven regelbundet men då och då kanske du vill ha en mer noggrann rengöring av dina golv, eller kanske även rengöra möblerna ordentligt.

Professionella städtjänster

Professionella städare erbjuder alla de städtjänster du kan behöva för ditt hem. När de besöker ditt hus så gör de direkt en noggrann genomgång. De får dig att förstå vad du kan förvänta dig för slutresultat av deras städning. Om du är nöjd så är det bara att överlåta jobbet till dem. Oavsett om du anlitar städare till ditt hem eller ditt kontor så är det ett mycket bra sätt att hålla din miljö ren, hälsosam och inbjudande.

planera städningen smartare

Planera din städning för bäst resultat

Hur ofta ska du städa ditt hem? Dagligen, veckovis, månadsvis, årligen? Svar ja… på alla!

En systematisk städrutinsplanering

Visste du att det finns en systematisk metod att använda då man städar hemma? Alla dessa år som jag har gjort fel. För ärligt talat, det finns faktiskt ett sätt att städa ditt hem på. Ett sätt som är strategiskt och metodiskt planerat, dessutom utförd effektivt och snabbt, så att du inte behöver spendera timmar och åter timmar att irrande städa runt i nästan cirklar.

En gång i tiden var det hemmafruarna som vanligtvis bar ansvaret av att städa och laga mat. De hade gott om tid att städa upp med en daglig städrutin och till och med få tid över till några stora djuprengöringsprojekt var och varannan dag. Som det var då, så var det i princip en kvinnas jobb varje dag medan deras män arbetade på ett jobb utanför hemmet. Nu för tiden så är kvinnorna dock självförsörjande och hårt arbetande i sina yrken, och har inte längre tid att äta och än mindre att städa hemma. Så vad ska man göra då? Leva i och med smutsen efter en tuff dag på jobbet? Nej, inte nödvändigtvis.

Med hjälp av bara några snabba städtips kan du också få ett vackert och snyggt hem tillsammans med en karriär, utan att måsta spendera hela helgerna med att städa. Hur, frågar du? Det är enkelt. Det handlar bara om planering. Ja så enkelt är det! Kommer du ihåg vad jag sa ovan om hur ofta man borde städa? Saken är den att det finns vissa saker du borde städa regelbundet och jag ska nu berätta för dig vilka dessa saker är.

Daglig städning:

Diska alltid disken efter en måltid. Disk är en sådan sak som har förmågan att snabbt bygga berg. Om du diskar direkt efter du ätit är halva slaget redan vunnet. Köket är det enda rum som alltid borde städas dagligen. Plocka och städa upp i de andra rummen i huset allt eftersom dagen går och du passerar. Ganska snart kommer du göra det utan att märka det. Tvätta också en tvätt varje dag. På det sättet slipper du berg av smutsig tvätt samt känslan av att det blir överväldigande att ens tänka på det.

Veckovis städning:

Damma, dammsug, moppa och rengör badrummet. Detta tar dig högst två timmar från början till slut. Börja på och avsluta ett rum i taget. Gå aldrig vidare till nästa rum innan du helt är klar med att städa det rum du håller på med.

Månadsvis städning:

Det finns alltid lite större rengöringsprojekt att ta itu med. Detta kan vara att dammsuga med de olika munstyckena i alla hörn och i exempelvis soffor och fåtöljer. Att putsa fönstren och speglar eller rengöra i kylskåpet passar också bra att göra en gång i månaden.

Om man håller dig på banan med de små sakerna dagligen och de större sakerna veckovis och månadsvis så kommer du snart ha full kontroll över din städrutin. Allt handlar om en god planering och att sedan hålla sig till den. Om du behöver städhjälp, kontakta vår städfirma i Nyköping för en garanterat ren hemstädning.

städtips för att städa hemmet för dig med husdjur

Så städar du hemmet med husdjur

Självklart så älskar du dina husdjur, men hur är det med ett rent hem? Det blir en rätt tung uppgift att städa ett hus med katthår, kattlådor och djurpartiklar. Och sedan har vi ju alla de där olyckshändelserna som gör det än mer omöjligt att hålla hemmet rent. Men lugna dig, ett rent hem och husdjur kan existera tillsammans om du är redo för lite extra arbete. Den största utmaningen för djurägare är att bli av med allt hår. Medan väldigt få raser inte tappar hår alls så finns de några som bara tappar lite, såsom bichon frisé, labradoodle och Schnauzer. Andra tappar väldigt mycket mer.

Hur man städar ett hem med husdjur

När det gäller att städa ett hem med husdjur så har alla sina favoriter att använda, allt från sopskyffel till dammsugare för att få bort allt hår. Men det hårda arbetet kan minimeras om du bara lyssnar på det som nu nämns här nedan:

Tips till att städa ett hem med husdjur:

Borsta djuret regelbundet

Regelbunden borstning och klippning rekommenderas också av veterinärer. Det minskar mängden hår i luften och på golvet. Sedan är det väl bättre att få håret på borsten istället för på golvet. Men se till att du gör det utomhus eftersom allt hår inte fastnar på borsten och chansen är stor att det får vingar och sedan landar på marken.

Dammsug

Oavsett hur mycket du än försöker så kommer ditt husdjur lossa hår som hamnar på dina golv, mattor etc. så dammsug golvet och mattorna regelbundet. Hur ofta du behöver göra det beror på hur många husdjur du har. Med ett husdjur och en person så räcker en gång i veckan. Du kan också stänga av vissa rum och delar av hemmet för djuret så att de inte behöver dammsugas jämt. Detta kan göras med grindar i dörröppningarna.

Städa upp

Du bör städa upp efter ditt husdjur om en olycka sker, främst för att om du lämnar det så kommer det vara svårare att städa upp senare. Dessutom om du inte städar upp på en gång så kan husdjuret bli van med det, och känna sig uppmuntrad till att göra det igen. Låt bli att använda rengöringsmedel med ammoniak i då du rengör efter djuret.

Investera i tätmaskiga möbler

Möbler som har släta ytor såsom läder eller tätmaskig textil är att föredra om man har husdjur hemma. Detta reducerar inte bara eventuella skador av klor och liknande utan gör det också enklare för dig att städa upp djurhåret.

Skaffa en säng för ditt djur

Ju tidigare du skaffar en säng för ditt husdjur, desto bättre kommer det vara för dina golv och dina möbler. När ett husdjur vänjer sig vid sin säng så blir området runt den också hens personliga plats och gör att det är mer troligt att hen kommer gilla att vara bara där. Väl tränade husdjur kommer att spendera mer tid runt deras säng som leder till mindre tid spenderad på din soffa…